Dandy

Dandy

Kön: Hanhund
Född: December 2018
Mankhöjd: 39 cm
Vikt: 10 kg
Ras: Blandras
Bakgrund: Upphittad fastbunden
Organisation: Protectora de Animales de Malaga
Inkom till hundhemmet: 5 december 2020
Adoptionsavgift: 5500 SEK
Särskilda behov: Dandy är blind och osäker

 

Dandy är en mycket vänlig, rar och tystlåten hund. Han älskar att få uppmärksamhet och bli bortskämd med klappar och smekningar. Men hans funktionshinder gör det svårare för honom än för andra hundar och detta påverkar förstås också rent praktiskt på flera sätt för den som vill ta hand om honom.

Dandy är blind på båda ögonen och han kommer inte att få synen tillbaka. Man vet inte om han är född med detta funktionshinder eller om han är ett oskyldigt offer för människans grymhet. Blindheten kan också bero på att han satt länge bunden ensam vid gatan utan att kunna fly från de starka medel som sprutades ut i staden under den första tiden av pandemin och som säkert nådde fram till hunden. Varför han satt bunden där utan att någon hämtade honom kan t ex bero på att ägaren dött och  släktingarna inte ville ta hand om honom men önskade att någon skulle hitta hunden och ta hand om honom. Sheltret fick en påringning och räddade honom och dagen efter fick han vila upp sig i ett tryggt fosterhem där han fortfarande bor. Fina Dandy, så ung men har redan fått möta ondska och likgiltighet.

Dandy älskar att få gå på lugna promenader – han tycker inte om att springa eftersom han inte ser något – och kopplet gör honom trygg. Det här är en gladlynt kille som gillar sällskap och närhet. Han är en ung och frisk hund som vill njuta av livet och kan bli en glädjespridare i ditt hem.

 

Att adoptera en blind och osäker hund
Vi söker för Dandys behov ett lugnt och tryggt boende i villa, radhus eller ute på landet där man sällan möblerar om och kan anpassa hemmet genom att ha relativt öppna ytor. Dandy vill gärna ha en inhägnad trädgård att få strosa runt i, utan farliga hinder i form av maskiner, brunnar, pool eller bråte. Men en vanlig trädgård med träd, buskar, trädgårdsmöbler och liknande lär han sig nog snabbt att hitta runt. När det kommer till promenader bör det ske i en lugn miljö där det inte är mycket trafik eller okopplade och okända hundar som rusar omkring. Någon bör alltid vara hemma (kanske det finns en pensionär i familjen som skulle vilja ta på sig detta)  tills man har jobbat med hans separationsångest vilken kan bli livslång.

9 mars
Fosterhemmet i Spanien, som känner Dandy väl, berättar om honom:

Dandy är en underbart vänlig och go hund men ändå ingen enkel hund att ha hand om. Det kräver mycket från en familj. Dandys största problem är hans ångest om han lämnas ensam. Han ”bondar” lätt på några timmar med sin nya människa men för honom innebär detta ett överlämnande av sig själv, att han söker och behöver trygghet och inte vill vara ensam, om så bara man är borta någon minut på toaletten. För honom innebär det då att bli övergiven igen och det ger stor separationsångest.

Våra hundar sover i soffan i vardagsrummet men det gick inte att lämna Dandy där. Vi gjorde i ordning en säng i vårt sovrum. Han har detta behov att hela tiden veta var man befinner sig. En gång var jag tvungen att lämna honom ensam en stund, dock med våra hundar, men när jag kom hem hade han förstört dörrkarmarna totalt för att komma till mig. Bortsett från detta var han också rädd i början men nu är han ganska säker i huset och vänlig med alla, även främlingar som kommer.

Första gångerna vi gick på promenad blev det lite komplicerat eftersom han inte kände till omgivningen men nu har han memorerat var stolpar och hinder finns. Han behöver förstås tid på sig att få göra det men han är också smart och klarar det.

P g a av sitt funktionshinder så stöter han ibland till våra hundar. Först morrade de tillbaka och Dandy drog sig genast tillbaka av undergivenhet. Nu har de vant sig och bryr sig inte alls om det. Om han råkar knuffa till något annat djur som t ex katt och den väser till så backar han också. I hans tidigare hem bodde det katter och han fungerade bra med dem.

Dandy älskar våra barn och att få närhet och kramar. Han är absolut inte blyg men självklart kan man inte kasta sig över honom plötsligt utan man måste förvarna med ett ord att man närmar sig.

Det svåra nu är egentligen bara hans separationsångest. Om jag behöver lämna huset i ärenden så kan jag ta honom till min mamma, för henne känner han väl och även hennes hus efter att ha varit där ofta. Men även om han känner sig så pass trygg så han inte behöver förstöra något för att ta sig ut efter mig så gråter han efter mig, har min mamma berättat.

Dandy hade svår diarré de första dagarna hos oss. När det inte förbättrades så tog veterinär ett prov på honom och det visade på Giardia. Dandy är mycket bättre nu, men fortfarande kan det komma lite löst bajs. Veterinären säger att när Dandy blivit frisk (för det tar ganska lång tid för återhämtning) från Giardia så kommer han att bli helt kontinent. Dandy har överlag lite svårt med kiss- och bajseriet just nu. Han har ofta behov av att kissa. Jag försöker ta honom på promenader så ofta jag kan men på natten ställer jag upp korridoren in till garaget så att han kan gå in där och göra ifrån sig.

Dandy har blivit mycket lugnare efterhand med sin separationsångest. I ett stabilt och tryggt hem, där man inte möblerar om eller har för många grejer liggande överallt, kan han åter finna sin trygghet och familjen har stor förståelse för hans problem och oro.