Om föreningen

Föreningens namn är ADA-hundar – En andra chans. Föreningen är en religiöst och politisk obunden ideell förening med uppgift att aktivt verka för en bättre hundhållning och bistå vid omplacering av omhändertagna hundar i och utanför Sverige.

VVi är en ideell liten förening med stor ansvarskänsla och många års erfarenhet av omplaceringsverksamhet. Under perioden 2000-2015 var ADA-Animales de Andalucia aktiv och vi lärde oss mycket under dessa år. 2016 avregistrerades ADA eftersom föreningen hade växt sig för stor men de aktiva blivit för få. Men suget att hjälpa hemlösa hundar fanns fortfarande kvar i  några av oss och vi beslutade att sätta igång igen; i mindre format men med lika stor krav på kvalitén som i ADA. I januari 2018 registrerades då denna förening.

Vi samarbetar med de utländska shelter som har samma värderingar och moral som vi har, det vill säga att de inte avlivar hundar utan goda anledningar som att de stannat på sheltret för länge, kan ha en god och öppen dialog med oss samt ger oss alla de hematologiska samt psykiska tester och utvärderingar vi kräver för att hunden ska friskförklaras på alla plan inför inresa till landet.

Organisationsnummer: 802513-6576

Föreningen är registrerad hos jordbruksverket och innehar ett Tracenummer utfärdat av spansk myndighet och godkänt av Jordbruksverket. Hundarna flygs eller transporteras via bil till Sverige med handelsintyg enligt svensk lag.

Vårt honnörsord är kvalitet, inte kvantitet. Föreningens syfte är att på olika sätt värna om hemlösa hundar, främst i Spanien. Det innebär att i samarbete med hundhemmen förmedla hundarna för adoption till familjer i Sverige, men också informera om det hårda liv de utstötta hundarna ofta får utstå samt att, med er hjälp, genom insamlingar och donationer stötta hundhemmen med ekonomiska bidrag. Hundarnas väl och ve är av högsta betydelse för oss men lika viktigt är att de blivande hundägarna blir nöjda d v s att vi matchar rätt hund till rätt familj för bästa möjliga framtid för alla.

ADA-teamet

Alexandra Nagy

Ordförande

2012 var första gången jag av en slump snubblade över ADA, då jag och min dåvarande sambo var sugna på att adoptera hund. Och tur var väl det, för det var tack vare föreningen som underbara Manolo kom in i våra liv, och som sedermera också fick mig att engagera mig mer i att hjälpa utsatta hundar.

2019 blev jag officiellt en del av ADA då jag klev in som suppleant i styrelsen. I samband med detta började jag också resa som hundeskort för de hundar som adopterats, vilket gav mig rejält med blodad tand att vilja göra mer för djuren på plats även nere i Spanien. Sommaren 2020 drog jag igång ett gediget research-arbete gällande olika hundhem på solkusten med omnejd, som sedan resulterade i en road trip och en rad nya samarbeten.

Hittills har jag fått äran att dela mitt liv och min vardag med tre spanska hundar, utöver Manolo som kom från Fundación Benjamín Mehnert, även Lucho från Adopta compañeros abandonados, samt det senaste tillskottet Zape från El Refugio de LEO.

Utöver hundar så ligger tamråttor mig extra varmt om hjärtat. Jag har haft råttor sedan 2008 och nästan lika länge varit med och drivit Råttjälpen, en förening som räddar och hittar hem åt tamråttor som farit illa. Jag är utbildad djurvårdare på utökad nivå men jobbar idag inom transportbranschen, där jag kan ha hundarna med mig på jobbet.

Madelene Jensen

Sekreterare

Trädgårdsutbildad djurfantast från Norrland

Räddningsdjur är det som ligger mig varmast om hjärtat, min största drivande passion i livet är att få hjälpa utsatta djur till ett nytt lyckligt liv i trygghet. Jag har alltid velat arbeta med hundar då jag är väldigt intresserad av hundpsykologi och problembeteenden hos hund, och har jobbat mycket med hundar privat. Men när Alexandra tog med mig på en resa till FBM i Sevilla insåg jag hur mycket jag vill hjälpa till!

Idag har jag förutom mina råttor min pensionerade 10-åriga amstafftik Loka kvar. Har aldrig varit hundlös en sekund i mitt liv. Nu 2021 tar mitt liv ett nytt spår då jag utbildar mig till kvalificerad djurvårdare på nivå 2.

Berit Gillberg

ledamot

Christopher Wilmerå

ledamot

Nova Loman

Suppleant

Om du bad mina vänner definiera mig skulle de nog alla göra det med två grejer, hundar och segling.

Jag är född och uppväxt på segelbåt och har älskat, och involverat mig med, hundar hela livet. Jag fick min första adoptivhund, Fang, när jag var sju år gammal. Både hundpsykologi och hundvård har alltid varit en passion och jag har hjälpt och tränat många hundar under åren. Jag blev involverad i föreningen när min mamma skulle adoptera hund och vi hittade ADA. I dag, utöver ADA, renoverar jag en segelbåt med målet att, tillsammans med min hund Nimrod, segla jorden runt.

Anna-Lena Nyberg

Kassör

År 2016 träffade jag Dezzie i Spanien. Hon var i ett shelter med sina 4 valpar. Det var kärlek vid första ögonkastet.
När vi flög hem henne så träffade jag Trissan (fd ordf) på Arlanda.

Jag började hjälpa till som flygboxansvarig som innebär att jag kör burar till och från arlanda när hundar kommer och förvarar burarna hemma.

Mia Bentsen

Volontär

Mia jobbar som jourhemsansvarig och har hand om alla våra jourhem och jourhundar i Sverige.

Hej, jag heter Maria (Mia) och älskar hundar. Bor i Kungsör Har haft hundar i hela mitt liv. Alla dessa härliga personligheter som man träffar.

Nu hoppas jag kunna få göra skillnad för hundar som behöver få komma till bra hem!

 

Ann Helleday

Volontär

Ann jobbar som kontaktperson och hjälper nya adoptanter hitta den perfekta hunden.

Jag har älskar djur hela mitt liv. När jag var bara några år gammal promenerade jag med en pensionerad narkotikahund, Handie. Hon var en genomsnäll beskyddande tik som lärde mig att känna empati tidigt. Idag lever jag med mina fyra rescue hundar två bulldoggar en amstaff och en mastiff. Dom ger mig otroligt mycket glädje. Jag hade aldrig planerat att ha många hundar men när jag ser hur mycket det kan betyda för en individ är det svårt att inte rädda fler.

Mitt ideella arbetet började 2013 när jag för första gången åkte till ett dog shelter och fick se hundarnas verklighet. Det kom som en chock att se hur helt vanliga snälla hundar skriker för att få min uppmärksamhet. Varför har dom hamnat här?

Att bli medveten och öppna ögonen och sedan agera är det som driver mig framåt. Om ingen väljer att se dessa hundarna vem ska då göra det?

Om man som hund föds i Sverige har man haft tur. I många länder betyder inte ett djurliv speciellt mycket. Vad är det för skillnad på en hund i Spanien eller en hund i Sverige? För oss människor är en hund bara en liten del av våra liv men för hunden är vi hela dens liv. Vill du göra skillnad adoptera en hund.