Carrie HAR FÅTT HEM I SVERIGE

Kön: tik
Född: maj 2017
Mankhöjd: 55 cm
Vikt: 18 kg
Ras: vall/jaktkorsning ?
Bakgrund: kom från Rumänien feb 2018

Carrie, som kom till Sverige för ett par månader sedan, är en framåt och snäll tik men har också lite att handskas med vid den nya omställningen. Hon har inte riktigt hittat sin roll utan är ganska intensiv och lite för “på”.  Carries energinivå, i kombination med en slags “hårdhet” , gör att familjens gamla hund och de tre katterna får sitta emellan. Familjen hade väntat sig en lugnare hund enligt info så det liv de kunde erbjuda “klickade inte” med Carries behov.

Carrie är en vänlig hund och ägaren tycker hon känns mest vallhund, men inte av bordercollietyp, utan mer den östeuropeiska typen av herdehund, som också vaktar och försvarar flocken. Det märks att hon har ganska mycket vaktinstinkt. Hon är mer följsam än en jakthund och med rätt ägare i rätt miljö så kan hon antagligen vara lös.

Självklart har Carrie goda sidor också. Ägaren tror att man med träning och kunskap kan komma långt om man har intresset och tid att jobba med sin hund. Hon är snäll i hantering och det är inga problem att borsta, klippa klor, torka efter promenad m m. Egentligen är det ingen svår hund om hon hamnar hos en ägare/familj som har den erfarenhet som behövs.

Carrie kan mycket väl bo i en barnfamilj, men eventuellt inte med alltför små barn eftersom hon ibland vallar en del genom att nafsa i vaderna. Överlag använder hon munnen mycket i sin kommunikation, dvs naggar, knaprar och nafsar.

Carrie är alltså en mycket mer energisk hund än familjen väntat sig och de kommer inte att kunna tillgodose hennes aktivitetsbehov på ett bra sätt. Drömmen för Carrie vore ett liv i lantlig avstressande miljö, vara ute i skog och mark, och prova på t ex viltspår eller annan “nosaktivitet”.

Carrie är registrerad och försäkrad i Sverige. Det finns två små reservationer i försäkringen, som kan omprövas 1/6. Carrie finns att besöka i Edsbro utanför Norrtälje.