Besök på en perrera

El Paraiso – en perrera i Malaga

Det finns manga s  k “perreror” I Spanien. De kallas också ”dog pound”. Rätt ordval på svenska borde väl vara “uppsamlingshem för hundar” men ett namn som oftare används både i Spanien och Sverige är ”killing station”. Och så är nog verkligheten på många perreror men allt eftersom hundvänner uppmärksammar vanvård och vill hjälpa till ideellt så ökar kvalitén på vissa platser. På El Paraiso är det tre år sedan en hund avlivades p g a platsbrist men så arbetar man inte längre.

Personalen på El Paraiso har åstadkommit ett suveränt resultat under de svåra omständigheter de arbetar efter. Veterinären har gjort stor skillnad på livskvalitén för djuren men även övrig personal är givetvis en stor del av detta, kanske lite peppade också av det stöd de får från de volontärer som försöker hjälpa till att hitta hem till hundarna. Kvaliteten på omvårdnaden här kan man inte ofta se på andra perreror. Genom hårt arbete, envishet och beslutsamhet har man lyckats mycket väl trots knappa resurser.

Perrerorna är alltså kommunala uppsamlingshem och inte shelters och därför kan inte en hund bokas och förberedas för att flytta direkt såvida man inte bor i närheten. Hundarna har blivit övergivna av sina ägare och nu räddade eller upplockade på gatan av hundpolisen. Man har därför sällan någon bakgrundshistoria om hundarna. Det enda personalen kan se är det som finns framför deras ögon.

Undantag är om hunden har ett pass med sig när den lämnats in men då står det inget om vad som hänt hunden eller varför den inte kan vara kvar hos ägaren, endast vanliga fakta som namn, födelseår, vaccinationer m m. Eftersom en kärleksfull ägare aldrig skulle lämna sin hund på en sådant ställe är det förståeligt att informationen om hundarnas bakgrund ofta är knapphändig. Om en hund plockats upp på gatan utan microchip eller annan kontaktinfo (exempelvis på ett halsband) finns ju heller ingen information att få. Om en hund har ett microchip gör man sitt bästa för att lokalisera ägaren och återförena hunden med sin familj.

Lokala adoptioner är enkla att genomföra och El Parasio är lätt att hitta till om du vill besöka det för att söka efter en lämplig hund. Men om du hittar en hund och du inte är från trakten eller landet behöver du vända dig till en lokal omplaceringsförening som kan hjälpa till att förbereda hunden för att resa. Detta kan förstås ta tid eftersom hunden ofta behöver tid för återhämtning och vaccinationer osv.

Du kan läsa på fb om de perrerahundar som söker hem. https://www.facebook.com/DogsinParqueZoosanitario/ Observera att det är en sida på fb som hjälpsamma volontärer har skapat och inte perreran själv, ej heller en rescuegrupp e dyl. Volontärerna åker dit flera gånger i veckan och fotograferar hundarna för att presentera dem på fb. Den här sidan är bara till för att uppmärksamma och visa de hundar som finns där. Det är fritt fram att dela bilderna på de fina hundarna med hopp om att några av dem ska få ett lyckligt liv.