Chica

Kön: tik
Född: jan-19
Mankhöjd:
Vikt:
Ras: blandras
Bakgrund. hittad övergiven

Å hundägares önskan presenterar vi här Chica som är djupt älskad av familjen men inte klarar av att bo i stadsmiljö.

Chicas bakgrund så långt vi hittills vet är denna: En kvinna semestrade i Spanien och såg några övergivna hundar. Hon ömmade för dem med resultat att Chica fick åka till Sverige ungefär vid fyra månaders ålder. Den 25/9 -19 adopterades hon av en familj i Södertälje. Hon var då okastrerad och fick sitt första (?) löp direkt.

Familjen hade fått hem en mycket rädd hund och inte alls enligt den infon de fått höra. Chica var rädd för allt, andra hundar, bilar, papperspåsar, skuggor, ja allt. Men familjen jobbade ihärdigt med henne och det gav resultat. Chica älskade att följa med när matte tog en joggingtur, hon t o m kunde följa med till centrum utan problem. Hon var en glad och rolig, framåt ung hund med mycket bus och energi. Chica hade absolut gjort stora framsteg.

Så blev det nyår. Fyrverkerierna, som pågick långt innan och långt efter helgerna, gav Chica sådan panik att hon backade helt i sin utveckling. Plötsligt ville hon inte alls gå ut. Matte fick bära ut henne för att kissa. Promenader var bara att glömma. Chica var rädd för människor och allt hon såg omkring sig eller hörde. Om hon såg en hund eller katt på avstånd skällde hon men om den kom nära i lugn takt så gnällde hon av rädsla. Hon fick lugnande droppar för sin panik men de hjälpte inte.
Chica slutade dessutom mer eller mindre att äta under tre veckor. Från 17,5 kg gick hon ner till 11 kg under denna tid. Hon har börjat äta – ibland får matte handmata för att hon överhuvudtaget ska få i sig något – men har dålig aptit till skillnad från då hon kom och glatt åt mat tre gånger om dagen. Att gå ut, ja när det är mörkt och lugnare ute går det an numera men Chica är väldigt orolig och avvaktande hela tiden.

Familjen har inte bråttom för egen del att omplacera Chica men mår dåligt att se sin hund så fruktansvärt rädd och personlighetsförändrad. De önskar en lantlig och lugn miljö för henne men också sysselsättning. De önskar också att hon ska få springa lös då och då på inhägnat område eftersom det är något hon älskar. Naturligtvis krävs det en ägare med erfarenhet av rädda hundar som kan få Chicas förtroende och med mjuka metoder bygga upp en trygghet för henne. Sedan nyår går det inte att nå hunden. Det som fungerade när Chica anlände till familjen är tvärstopp nu.

Det här är en allvarlig situation, så hemskt jobbig för Chica, och ett mycket tungt beslut för familjen att ta. Det bästa för tiken vore att hon får komma bort från stan, att få bättre möjlighet att komma ner i stress och bli den hund hon en gång var. Matte berättar att de därför vill besöka nya hemmet många gånger med Chica, ett par timmar första gången och sedan utöka tiden, och sakta skola in henne för att sedan lämna henne när hon är bekant med den nya miljön.

En överlåtelse är en överenskommelse mellan nuvarande ägare och nya hemmet. Vi endast hjälper till med information samt förmedlar kontakten. Observera att det krävs en intresseanmälan för att vi ska hänvisa till familjen. Den hittar du här.

UPPDATERING 9 februari

I helgen fick husse låna ett lantställe med inhägnad tomt av en vän och åkte dit med Chica. Han berättar: “hon är som en annan hund där. Springer runt och leker och busar och är så glad. Träffat sin första hare som hon blev intresserad av (inte rädd!). Hon har haft jättekul. Varit som vanligt, som en ung hund ska. Glädjande att se! Det är ett sådant hem vi önskar oss för Chica.”

Till dig som bor lantligt och söker hund som sällskap vänder vi oss.  Du/ni har erfarenhet av rädsla samt tid och tålamod att gå varligt fram med Chica. Eftersom hon visar sådan glädje i det fria, vill leva ut, så tror vi att du/ni har lite hjälp på vägen om ni bor på en lugn plats.
Vi önskar så att det ska lösa sig för denna underbara tik som verkligen visar livsglädje när hon vågar släppa fram känslorna. Hon är så värd ett lyckligt och tryggt liv.

Chica när hon var som smalast.