Chicolino – från oönskad till älskad

På Triple A hette han Tesoro, nu heter han Chicolino

Vi har fått ett så härligt brev från Chicolinos familj som verkligen muntrade upp och gav oss ett och annat skratt.  Vi frågade familjen om vi fick dela med av brevet till er alla och det var okej. Vi låter dem berätta för er om busige Chicolino.

“Hej!

Nu har vi haft Chicolino i över 8 månader, det har varit både roligt och jobbigt. Han är otroligt stark, och envis, och han har mycket jakt i sig. Vi har inte skrattat så mycket som vi gör nu. Han hittar på massa bus och upptåg och han älskar mjukdjur och små bollar.

Vi har gjort DNA-test på Chicolino, och har fått svar: han är 12,5% Brittany, 12,5% Chinese Shar-Pei, 12,5% Cocker Spaniel, sen har han 62,5% i rasgrupperna Terrier, Hound, Sighthound och sist Guard.

Chicolino är väldigt smart. Vi fick låna aktiveringspel som han lärde sig hur han skulle göra för att få godis efter bara en visning. Han har ett elefantminne; han kommer ihåg var han har sett harar, ekorrar och småfåglar så han tror att de finns där nästa gång man går förbi.

Chicolino älskade snön och att vi kastade snöbollar till honom. Vi köpte en overall till honom för vi tyckte att han har så kort päls, men han vill inte ha den på sig. Han tror att han inte kan gå i den, så nu tränar vi honom att gå i overallen.

Att klippa Chicolinos klor går inte. Vi försökte verkligen, klorna på baktassen går bra men framklorna var värre. Då bet han oss så det gick hål och vi  bestämde oss att lämna honom till en kvinna som är van vid Shar-Pei, och nu går det bättre och bättre med kloklippningen. Chicolino har kommit på att det är inte livsfarligt att klippa klorna. Han älskar kvinnan som klipper klor och även badar honom. Hon äger Djurens Värld i Hagsätra.

Vi älskar honom så mycket och är glada att vi fick adoptera honom, fast han kan vara en liten djävul ibland, t ex när man kommer in efter en lång promenad. Då ska det bitas och jagas. Vi jobbar på med hans bitande, det har blivit mycket bättre. Det räcker att säga “inte bitas utan pussas” så får man en puss istället för ett bett, nio gånger av tio får man en puss.

Chicolino sover hos mig hela nätterna. När det var kallt låg han under täcket hela natten, det var som man hade en egen kamin i sängen. Han kan välja var han vill sova. Vi köpte en säng till honom att ha under köksbordet och den tycker han om. Chicolino har tre egna hundsängar, men han får ligga var han vill.

Chicolino hade svårt att gå lugnt på promenaderna i början, det var som om han ville se allt på en samma gång, men nu har han kopplat på nosen. Nose work tycker han är roligt och att leta efter godis i skogen. Det tog ett tag innan han fattade vad godisträd är för något, men nu är han riktigt duktig på det och han tycker det är roligt.

Vi har även märkt att han går bättre i sele än i halsband, så när han är ute med matte Carina har han sele på sig. Med mig har han halsband för vi går oftast upp i skogen. Första gången var han lite rädd, men det försvann fort när han hittade harkluttar. Då tyckte han att skogen var ett toppenställe.

När Chicolino kom till oss så fick han en kompis med trädgård. Kompisen är en Västgötaspets på 13 år (Gösta), och han har lärt Chicolino att äta jord. Det tycker han är gott. Chicolino tycker att vi har god jord och gräs i Sverige.

Chicolino är en riktig retsticka, han vet hur han ska göra för att få igång Gösta. Det ser ut som om dom leker kull. Chicolino lägger en eller båda frambenen på Göstas rygg snabbt och sedan springer han i väg med en väldig fart och Gösta efter på sina korta ben.

Det är riktigt roligt att promenera med Chicolino och fråga mötande hundägare om hundarna får hälsa på varandra, efter att vi haft en hund där man fick säga att han inte tyckte om okända hundar eller hundar med mycket energi. Vi har märkt att han är lite osäker på svarta hundar eller hundar med mycket päls i ansiktet i början, men har de först fått hälsa lugnt, så bjuder han alltid upp till lek sedan.

Chicolino tycker om att åka färdtjänstbuss, så innan vi fick snö var vi på Tyresta och gick en fem km slinga. Det roligaste var att gå utanför leden, så det gjorde vi mycket och det var så mycket att lukta på så Chicolino var helt slut när vi kom hem.

Med vänliga hälsningar
Marina, Carina och Chicolino