Ella HAR FÅTT HEM

Kön: tik
Född 2015-04-02
Mankhöjd:  ca 28 cm
Vikt: 7 kg
Ras: kortbent jack russel
Bakgrund: bor i familj
Organisation: privat omplacering
Orsak: allvarliga problem vid hundmöten.
Adoptionsavgift: 6900 sek

Familj söker för Ellas räkning ett hem med erfarenhet av hund och i synnerhet hundmöten. Ella är renrasig. Kortbenta JR får inte ingen stamtavla men för övrigt har hon alla sina papper inkl pass, i ordning. Kastrerad och vaccinerad (ej rabies). Ella bor i Malmö.

Ägaren berättar:

“Ella kom mycket hastigt till oss hösten 2019. Tidigare ägare krävde en snabb omplacering annars skulle han låta avliva tiken. Tanken var att vi skulle agera som akut jourhem i väntan på nästa ägare. Till vår förvåning ”klickade” hon direkt med vår lite griniga gammelhund Roberta, som då nyss förlorat och saknade sin tidigare flockkompis, och lilla Ella blev därför kvar hos oss.

Lite mer än ett år har gått sedan dess, Roberta har lämnat oss och Ella har fått en ny ung hundkompis i flocken. Allt fungerar utmärkt mellan hundar och människor i hemmet (inklusive tvåbenta gäster av alla åldrar). Utanför hemmet fungerar ALLT utom vissa hundmöten – och som vi bor har det vuxit till ett så stort problem för Ella att vi nu tagit beslutet att leta efter ett mer lämpligt hem till henne.

Ella är en fantastiskt trevlig, lättskött, sportig, lättlärd, smart, kelig och rolig liten hund men som fullständigt hatar andra små hundar, allra helst vita/ljusa sådana. “De ska dö” och hon tar med glädje och entusiasm hand om den detaljen. Även andra eller större hundar med stark och utåtriktad energi kan trigga igång en liknande aggression, dock sällan så stark. I dessa lägen kan hon inte kontrolleras annat än fysiskt och måste tas ur situationen.
Vi har jobbat med hundmöten under hela den tid hon varit hos oss (med alla former av avstånd, korrigeringar och avledningar) men nu kommer vi inte längre. Ella kan fungera i en rastgård med lämpliga hundar, eller på en lydnadskurs, men inte garanterat. Vad som skapat Ellas hat mot småhundar är oklart men det kvarstår. Vi bor centralt och hundtätt (mellan 10-50 hundmöten per dag), att alla dessa möten samt all träning inte minskat Ellas negativa reaktion är ett ledsamt faktum. Vi ser istället att antalet negativa hundmöten ökar hennes aggressiva reaktion – till slut går hon på helspänn och bara väntar….

Ovanstående är det enda negativa med Ella, oftast en Karamella men ibland en Cruella!

På alla Ellas plussidor kan nämnas:

+ fungerar utmärkt med hundar av alla åldrar inom den egna flocken. Signalsäker.

+ gillar att åka bil, är tyst och mår inte illa.

+ ok med att bli lämnad, hemma eller i bil. Är tyst och rör ingenting, upplevs inte stressad alls vare sig vid lämnande eller vid återkomst (glad vid det senare dock)

+ stressas inte av vare sig stad- eller lantliv och jagar inte cyklar, löpare, bilar, skateboardåkare eller annat människodrivet (men kaniner och katter är intressanta… )

+ mycket bra med alla människor, även veterinären. Mycket lojal och nära med familjen. Lite lagom intresserad av folk hon inte känner, är snäll men bryr sig inte direkt.

+ duktig på att gå i koppel och i alla former av halsband/sele/koppellängder. Följsam utan koppel (obs var observant på hundaggressionen).

+ genomgående mycket lydig, älskar att träna (mat- och lekmotiverad).

+ lättskött och enkel pälsvård. Kloklippning, borstning, badning och att torkas med hårtork är nya saker hon utan problem lärt sig hos oss. Lite frusen när det är kallt – gillar då en varm kofta/täcke.

Ella är en frisk och tålig hund. Hon tycker om mat och tål det mesta. Vi har kastrerat henne samt tandstenssanerat hennes tänder (de var mycket eftersatt när vi fick henne). Det sistnämnda innebar också att hon blev av med fyra tänder, varav en huggtand. Nu mår hon bra men tandvården måste fortsätta i det nya hemmet.

Ella har jakt i sig, jag lägger inte det som vare sig positivt eller negativt eftersom den tolkningen beror på det nya hemmet. Hon är dock skottberörd.

Jag hoppas att ha förmedlat att Ella är en toppenjycke, på alla sätt utom ett och där är hon mycket svår. Hon söker en mycket hundkunnig ägare (gärna med erfarenhet av terriers), som kan både uppskatta och hantera en Ella och som bor där hon inte oavbrutet måste konfronteras med sin aggression mot hundar utanför flocken.”

*****

För att få kontakt med familjen krävs en komplett ifylld intresseanmälan och att du vet dig kunna handskas med och jobba med Ellas svåra problem.