NÖD I KOSOVO!

Uppdatering 7 februari

Vi har fått goda nyheter. Mannen som sköter sheltret har hittat en serb som bygger åtta kojor där tolv hundar får plats, detta för 400 euro. Det är en ganska hög summa. Det beror på att virket är dyrt eftersom det mesta måste importeras då det inte finns skog där som vi är vana vid.

Något mer som är mycket glädjande. Hundar har kastrerats! Veterinärkostnaden blev ca 5900 sek. Insamlingen som föreningen CHANS (som står för den egentliga hjälpen) och ADA-hundar tillsammans med privatpersoner hade gav 18.929 sek. Efter att nu virke, mat, halm mm inköpts finns det 5188 sek kvar. Dessa kronor förvaltas väl av Lena. Man planerar att fortsatt, om möjligt, hjälpa till med kastrering och se till att hundarna har fullgott foder.

En till bra nyhet kan vi berätta om. Lena har lyckats komma över en, i stort sett gratis, container som ska flyttas till sheltret. Det är en stor container med dörrar så att man kan gå in i den. Nu ska Lena försöka förmå någon att låna ut en maskin för att flytta en sådan stor kluns. Det underlättar naturligtvis mycket att ha en sådan här förvaringsplats. Där kan hundskötaren förvara mat och halm samt värma sig när han är där.

Det är fantastiska framsteg som skett för detta lilla shelter. Lena har gjort ett toppenjobb med att driva på detta men tänk på att det har hon gjort tack vare er som skänkt en pengagåva. Du och du och du… ni givare är alla änglar som hjälpt till att skapa denna stora förändring för hundarna!

Om du vill bidra med en slant till som hjälp så använder du ADA-hundars konto Bankgiro 499 5460 eller Swish 123 207 23 12 och som meddelande skriver du “Kosovo” så vi vet var pengarna ska gå. Lägg till “anonym” om du inte vill ha med ditt namn i gåvoredovisningen.

 

Uppdatering 21 januari

Uppdatering 31 december
Insamlingen under december gav 6439 sek!!! Fantastiskt! Tack alla som bidragit till en bättre tillvaro för hundarna på detta shelter!

Nu ska man först försöka isolera alla befintliga kojor, som bara byggda med tunn plywood eller brädlappar, så de står emot vintern bättre. Därefter låta bygga nya vinterbonade så långt pengarna räcker. I veckan ska man också hämta mer halm.

 

UPPDATERING KOSOVOHUNDARNA 30 december
Jättetack till alla er givare! 6230 sek har ni skänkt via ADA-hundar! Detta tillsammans med de gåvor som swishats direkt till Lena har verkligen gjort nytta. Man jobbar fortfarande på att hitta någon som kan snickra kojor för en anständig summa men hittills har i alla fall grus och halm ordnats och hundmat har köpts.

Här lastas bilen full med hundmatsäckar

Hundarna väntar så ivrigt på att få riktig hundmat

Om det är någon mer av er som vill bidra med en slant så är det inte försent. Vi har insamlingen ute på hemsidan månaden ut och och sedan tas själva infon bort. Men kommer det några eftersläntare så förs givetvis dessa pengar också över till de behövande hundarna och de redovisas då månadsskiftet januari-februari. Glöm bara inte att skriva “Kosovo” som meddelande samt “anonym” om du inte vill ha med ditt namn.
ADA-hundars konto Bankgiro 499-5460 eller Swish 123 207 23 12

 

UPPDATERING KOSOVOHUNDARNA 28 december
Era gåvor gör verkligen skillnad! “Nu har grus och halm inhandlats och man har grusar vägen mellan hägnen så den är körbar igen och även lagt lite i hundgårdarna. Ikväll får hundarna halm. Perfekt för det ser ut som det börjat snöa”, hälsar Lena i Kosovo.
Ja ni kan själva se här hur arbetet varit idag på denna dagsfärska film.

Vill du också bidra med en gåva så är det inte försent. Vi har insamlingen månaden ut och kommer det några eftersläntare så förs givetvis dessa pengar också över till de behövande hundarna. Glöm bara inte att skriva “Kosovo” som meddelande samt “anonym” om du inte vill ha med ditt namn på gåvo-redovisningen i månadsskiftet.

VÄDJAN – hjälp hundarna i Kosovo!

Diana Lockner, ledamot i föreningen CHANS, berättar:

”För några veckor sedan fick jag ett desperat mail från min vän Lena som jobbar i Kosovo som polis. Hon hade hittat ett shelter med hundar där det fanns mycket att önska. Lena kunde inte sova efter besöket där och hörde av sig till mig. Efter att jag tittat på bilder hon skickat, kändes det som prio ett att ge hundarna värme under vintern.
Där finns alla sorters hundar cirka 45 stycken i antal, men det är de gamla och valparna som verkligen behöver skydd för att klara sig. Jag hittade en ritning på isolerade vattenavvisande hundkojor, som jag skickade till Lena om de får möjlighet att snickra ihop några.”

Mannen som tar hand om hundarna får inga bidrag. Han får gammalt bröd från ett bageri att ge hundarna att äta och ibland donationer i form av torrfoder från privatpersoner.

Det är alltså ytterst torftigt.Vad som behövs är framför allt kojor men också halm att ligga på, både inne i kojan och utanför för den hund som inget tak har. Utan ekonomiskt stöd finns ingen möjlighet att bygga kojor som skyddar för vind, regn och snö. Kan vi hjälpa till här så kanske några av de hundar som behöver skydd mest, får den möjligheten.

Lena finns på plats i Kosovo till slutet av nästa år. Det är hon som kommer att stå för inköp och betalning. Hon försöker hitta någon som kan bygga vinterbonade och vattenbeständiga kojor till hyfsat pris. De som Lena pratat med om bygge är alldeles för dyra,  de vill ha 100 euro per koja. Hon försöker hitta någon som bygger billigare.  Kojorna ska byggas funktionella men fula. Eftersom det är ett fattigt land vill man känna sig säker på att kojorna får stå kvar och inte säljs vidare när Lena inte är på plats längre.

Detta kommer era bidrag att gå till:

  • Kojor
  • Halm att ligga på, både i kojan och utanför, för den som ingen koja har.
  • Grus för att göra vägen körbar och för att hundarna ska slippa gå i lera.
  • Hundmat

Kan vi hjälpas åt så att åtminstone de svagaste hundarna får värme i vinter? Du som handlat upp dina pengar inför julen kanske ändå  har en tjuga kvar att skänka. Det är inte “bara” ska du veta, utan den är värd mycket i detta sammanhang, för tillsammans kan vi göra under.

Naturligtvis vill ADA-hundar hjälpa till så gott det går. Därför har vi nu en insamling året ut för dessa hundar. Den som hellre vill kan swisha till Lena direkt 0761457708. Skriv “Kosovo” som meddelande. Lena finns på plats till slutet av nästa år. Hon ansvarar för att alla bidrag går exakt dit det ska.

I annat fall använder du som vanligt ADA-hundars konto Bankgiro 499-5460 eller Swish 123 207 23 12. Som meddelande skriver du ”Kosovo” så ser vi till att pengarna kommer dit de är menade. Som vanligt redovisar vi alla gåvor i månadsskiftet. Vill du inte ha med ditt namn där, så skriver du även ”anonym” på meddelanderaden.

Vill du hjälpa hundarna i Kosovo till ett något mer drägligt liv? Ingen peng är för liten, även en tia hjälper!

Vi önskar verkligen hundarna i Kosovo en varm, god jul!

 

Virus-free. www.avg.com