Pandemihundar och höjning av adoptionsavgift

Från och med den 10 oktober kommer En Andra Chans höja adoptionsavgiften på samtliga hundar. Adoptionsavgiften kommer variera beroende på hund, ålder samt särskilda behov.

Det har varit, och är fortfarande, ett enormt högt tryck på hundar runt om hos alla föreningar, uppfödare och säljare. Blocket kryllar av hundar som behöver hjälp, andra föreningar har larmat offentligt om den enorma omplaceringsrisk som ligger alla väldigt nära och ångesten kryper på. Jordbruksverket har bara under juli månad registrerat över 8000 hundar, en av de högsta siffrorna på 14 år. Och då ska vi inte ens prata om alla de illegala smugglingshundarna som ökat i massvis, samt uppfödarpriser på hundar som är helt hutlösa.

Vi har sett en enorm ökning av intresseanmälningar och har under bara sommarperioden tagit emot och försökt hantera närmare 270 stycken, och vi är en väldigt liten förening. Detta är i snitt 54 intresseanmälningar per månad, och ungefär 2 stycken per dag. Varje dag  i flera månader. 

Vi hinner inte med oss, och många av de riktigt bra hemmen kanske slinker oss förbi när fem andra ej lika eftertänksamma hem som blivit nekade har tagit vår tid och engagemang. Kanske precis den tiden vi hade just den dagen, och så fortsätter det rulla in på de få personer vi är som försöker arbeta med detta på sidan av våra arbeten, skola, egna hundar, barn, fritid och våra liv. Bara för att vi älskar dessa hundar så innerligt och vill ge dem en ärlig chans till ett värdigt liv.

Det krävs enormt mycket planering för att skaffa en hund. Det är en livskamrat du ska ha mellan 10-15 år beroende på ålder vid adoption. Många har kanske inte riktigt koll på rasen, eller har läst på särskilt mycket innan. Eller kanske inte förstår att en shelterhund kräver minst lika mycket arbete, om inte mer, än en valp eller hund från uppfödare. Många verkar tro att gatuhundar på något vis är “färdiga”, vilket inte alls är fallet. Snarare tvärtom. Många av dessa hem kan vi arbeta med, men många måste vi också tyvärr neka – och detta arbete tar tid och placeringarna på hundarna minskar därefter och andra helt fantastiska hem går vidare med sina liv under deras väntan.

Vi gör ett enormt arbete att utvärdera våra hem då kvalité alltid väger över kvantitet. Det är känslosamt och stressande att veta att hundarna befinner sig i en sådan fruktansvärd situation – och shelterna vädjar och ber om om mer hjälp då pandemihundar är ett faktum även i Spanien. Hundhemmen är överfulla och ekonomin är knaper. Men om vi skulle tumma på hemmets kvalitet det minsta lilla bara för att få ut fler hundar i stress – vad händer då? Hundarna skulle hamna i fel händer med för lite kunskap, personer som inte är beredda på vilket ansvar det är fullt ut. Hundarna skulle börja placeras runt, omplaceras och stressas. Våra hundar blir en del av pandemihunds-statistiken. Detta är något vi absolut inte tolererar. 

Vill man adoptera av En Andra Chans får man räkna med en lång process som varierar helt på vilket hem som passar vilken hund. Man får vara beredd på många frågor, att vara öppen för information och även om man kanske inte vet allt om hundar så märks det snabbt när någon verkligen har planerat, tänkt över och försökt ta till sig information. Ibland, beroende på hund, är det allt som krävs. Ansvar och viljan att lära sig. Men detta har varit knapert i år.

Därav med denna höjning hoppas vi på att ge större donationer direkt till hundhemmen för en bättre livskvalitet till hundarna som väntar, under tiden vi har en lättare utsållningsprocess vid intresseanmälningar.