Snart smäller det

SNART SMÄLLER DET…

och alltför många hundar blir vettskrämda, sliter sig och springer i ren panik, bort, bort från det hemska och kanske aldrig hittas igen.

Ni har väl säker utrustning på er hund  i form av både halsband och sele med dubbelkoppel för den händelse själva haken skulle gå sönder? Även om ni har en aldrig så trygg hund som lätt hittar hem så är det här en helt annan sak. Ett djur som drabbas av panik fungerar inte som den är tränad till och att inte säkra för hunden är en onödig och stor risk att ta.  Man ska naturligtvis undvika att gå ut med hunden när det smäller som värst, men måste du så var förberedd med dubbla koppel och helst ett GPS-halsband, även inomhus under nyårshelgen och dagar efteråt då det fortfarande smäller ute. Dubbelkoppel finns på Clas Olsson för en billig penning. Vill man ändå ha två koppel skall ett sitta i halsbandet och det andra i selen.

Går du ut så släpp inte hunden lös även om du kanske har en inhägnad trädgård till den. Koppla ett bra grepp i kopplet för att inte tappa taget genom att först sticka in hela handen i koppelöglan och därefter greppa tag om själva kopplet. Då kan det inte halka ur handen. Ännu bättre är ett midjebälte som du fäster kopplet i. Då finns det inga möjligheter för hunden att slita sig om du t ex ramlar.

Selet ska vara så anpassat till hunden så den inte kan slinka ur det. De populära Julius K9-selarna är inte att rekommendera. Det tar bara några sekunder för en panikslagen hund att slinka ur det. Det måste finnas en rem runt midjan som stoppar hunden från att backa ur när den får panik.
Det finns mycket bra säkerhetsselen. De kanske kostar mer än du tänkt dig men det är ändå en billig livförsäkring för din hund. Nedan tips var du kan hitta bra selen.

Det kan vara på sin plats att även använda ett halsband, ej stryp, och med ditt telefonnummer på som du denna gång spänner ganska hårt på hunden.

Vi önskar dig och din hund en lugn och fridefull nyårsafton!

GODKÄNDA SELAR
Haqihana sele (extra lång) Haqihana Double H
båda Haqihana finns på Qurts.se för snabb leverans
Hurtta Trail / finns på Arken zoo
Ruffwear Webmaster / finns på vildhunden.se
Trixie stay / finns på teba.se
Showmaster Hööks / finns på hooks.se