TEMA SÄKERHET

Vi har fått låna en informativ text om säkerhetsselar av Hundhjälpen. Vi hoppas ni vill läsa den och gärna dela med er till era vänner som har hundar. Jane, som berättar nedan, har bra erfarenhet och tips av bra och dåliga selar:

Att välkomna en hund i sin familj innebär ett stort ansvar för hundens hälsa, trygghet och säkerhet vid utevistelse. Jag har under årens lopp haft ganska många hundar och har testat mängder av selar och jag har otaliga selar i förrådet som hamnat i en hög under jakten på den perfekta selen. En sele skall sitta bekvämt på hunden och samtidigt ska de inte kunna backa eller slingra sig ur selen om de blir skrämda. Halsband har aldrig varit ett alternativ för oss förutom vid ankomst då det är ett måste tillsammans med sele. Jag anser inte att halsband är tillräckligt skonsamma mot hundarnas känsliga hals vid tryck och eventuella ryck så därför använder vi inte det.

 

Mitt val av sele har fallit på ett italienskt märke som heter Haqihana, modell ”long”. Denna sele har jag på samtliga av mina hundar från 6 – 40 kg ( se bilden nedan ). Selen är ställbar i alla remmar vilket gör att den verkligen sitter perfekt och kan ställas in efter hundens egen kroppsform. Våra blandraser kan ju se helt olika ut i sin uppbyggnad och jag har många gånger upplevt att det varit svårt att hitta en sele som passar.

 

Haqihana har olika modeller så det är viktigt att man väljer modell ”long” som har en lång ryggrem. Framdelen på selen skall hamna på hundens bröstben, den får inte ligga så högt som på halsen, remmen under magen skall ställas in så att den blir så lång att den kommer bakom revbenen för att sen knäppas uppe på ryggen. Detta bidrar också till att armbågarnas rörelsemönster är helt fritt. Att den bakre remmen sitter bakom revbenen hindrar hunden från att kunna backa ur selen så att den dras över huvudet, vilket är ett av de vanligaste sätten som hundarna kommer lösa på. Jag har gjort en liten film för att visa hur den sitter på mina hundar och för att visa fördelarna som jag tycker finns med Haqihana-selen. Den har dessutom 5 års garanti om man sparar de tags som satt på vid köpet. Jag har hittills inte behövt reklamera någon sele och har tvättat de i maskin flera ggr och de håller sig lika fina och det syns inte att de är använda dagligen. Sen finns det ju även andra bra och säkra selar som t ex Ruffwear Webmaster.

Jag ser ofta att det är väldigt populärt att köpa Julius K9 sele till hundarna. Det rekommenderas INTE till nykomna hundar. Dessa selar är hur enkla som helst att backa ur vilket en av mina tidigare hundar gjorde när hon skulle efter vildsvin! K9 selen kan man använda när hunden är trygg och säker i sin nya miljö vilket kan ta olika lång tid. Även i framtiden när man besöker okända platser så bör man tänka på säkerheten så att hunden inte skall kunna komma lös på främmande område. Då använder i alla fall jag mitt säkerhets tänk lite extra och använder bästa möjliga utrustning. Som komplement använder jag alltid även midjebälte. Det är väldigt bekvämt och känns tryggt, då jag vet att om jag ramlar eller tappar kopplet så sitter mina hundar fortfarande fast och kan inte komma lösa.

Jag vill också tillägga att när man hämtar sin hund på Arlanda eller hos en fodervärd så måste man ha med sig det som Hundhjälpen rekommenderar. Det finns ett syfte att man tjatar om säkerhet och erfarenheten finns varför det är så viktigt. En lös hund kan sluta med död eller lidande, det vill man inte vara orsaken till. Vid hämtning skall man förutom en bra sele även ha ett läderhalsband som man kan spänna tight och en säkerhetsrem eller ett tvillingkoppel mellan sele och halsband så att om det lossnar från en ände ska det sitta kvar i den andra. Midjebälte är något av det mest användbara man kan ha som hundägare och är en billig investering för att inte tappa sin hund, speciellt när det är vinter och halt. Flera ggr har man förlorat hundarna vid fall där man tappat kopplet, med ett midjebälte så sitter hunden alltid fast om olyckan är framme.

Hoppas min erfarenhet och tips kan hjälpa er i djungeln av att välja rätt utrustning.

Kontakta jane.hundhjalpen@gmail.com om du behöver råd gällande selar / utrustning.

Text: Hundhjälpen