Tono HAR FÅTT HEM

Född: april 2020
Mankhöjd: ca 50 cm
Vikt: 15 kg
Ras: podenco
Organisation: GPAR
Adoptionsavgift: 6900 sek
Särskilt: kutan leishmania

Tõno, en oslipad diamant! 

Jourmatte berättar:
Det som först utmärker Tõno förutom hans vackra utseende och snälla bruna ögon, är hans försiktighet runt nya människor och miljöer. Tõnos tillit får man jobba lite för och vänta tålmodigt på men när du får den så får du även hela hans hjärta.
Han är otroligt mat/godis-motiverad och otroligt lättlärd! Kommandon som han lärt sig hittills är sitt, ligg, vacker tass, sök och nej. Det är riktigt kul att jobba med honom och han har en utmärkt nos för framtida spår/sök kurs. Han skulle även passa perfekt för agility.

Tõno går fint i koppel och fungerar fint i hundmöten och i olika miljöer om han litar på sin människa. Han har varit med i butiker och på hundvänlig restaurang och sköter sig exemplariskt. Finns det en hundkompis i hemmet tar han dock efter dennes beteende i dessa situationer. Något att ha i åtanke om det redan finns hund i hemmet.

Tõno åker bil utan problem i hundbur där bak. Han låter sig hanteras med pälsvård och kloklippning i utbyte mot massa gos och godis. Tõno är rumsren och går i dagsläget ut morgon, lunch, eftermiddag, kväll och oftast en snabb rastning innan jourmatte lägger sig. Sen kan han ligga och gosa i sängen morgonen efter. Men låt dig inte luras av morgonmyset! Tõno är en otroligt aktiv och näst intill outtröttlig hund och har mått som bäst när vi dagligen spenderat ett par timmar i skogen. Han behöver aktiveras både fysiskt och mentalt! Det bör finnas ett intresse för detta i Tõnos nya hem.

Tõno är ju fortfarande valp och det får man inte glömma. Han utforskar det mesta med att smaka och tugga på det och kan nafsas ganska hårt vid bus och lek, varför han inte bör bo med yngre barn som inte vågar säga ifrån och på rätt sätt. Han har gärna något att tugga på och finns det inte leksaker eller ben i närheten så har Tõno tyckt att en strumpa eller annat föremål gått bra. Det här behöver Tõnos ägare ha tålamod med och istället för att bli arg tydligt visa Tõno vad som är okej att bita på och inte. Som med vilken valp som helst!

Han har inte visat något tecken på aggressivitet. Med Tõno får du en genomsnäll kille som har massor med kärlek att ge men som är osäker och inte alltid vet hur han ska bete sig. Detta visar han genom att skälla. Det är därför superviktigt att Tõno får komma till någon med erfarenhet av hund och som kan vägleda Tõno genom att vara tydlig och konsekvent men med fokus på mjuk fostran och massor av positiv förstärkning. Då
Tõno har ett gällt skall och i nuläget använder det som uttrycksmedel när han vill något kan jag tänka mig att det skulle störa grannar om man bor i trappuppgång. Jag tror att med rätt vägledning så kommer Tonos skällande att ge med sig, då det redan minskat mycket här i jourhemmet i takt med att han känt sig mer trygg och lär sig vad som förväntas av honom.
När Tõno börjat skälla har det varit för att tala om att han behöver gå ut, vill leka eller för att han är rädd, osäker eller frustrerad och behöver en vänlig röst, tydlig kommunikation och kärlek. Han skulle må bra av att fortsätta bo med en äldre och trygg hund men med rätt ägare skulle han även kunna hitta samma trygghet i att vara ensamhund.

Efter en lång runda i skogen eller när kvällen kommer kurar han gärna ihop sig tätt intill. Tõno vill gärna sova nära sina människa där han får värme och känner sig trygg. En riktig kelgris!

Tõno, som den unghund han är, kräver en hel del vad gäller tid, uppmärksamhet och fostran! Har du det och massa kärlek att ge kommer Tõno kunna fostras till en fantastisk livskamrat!”

Tono på sheltret som halvårsgammal.