Hjälp oss hitta ett nytt hem till Epico.

HAR FÅTT HEM

Epico är en galgo, boende utanför Trollhättan, som kom till Sverige i september 2019. Han söker nu ett hem där de vanliga doserna av kärlek och kel, träning och lek ingår men även erfarenhet av hund. Epico är nämligen ingen svår hund för en ägare med känsla och öppenhet för hundens signaler eftersom han har ett tydligt språk. Epico är lugn och mysig inomhus men behöver hjälp vid hundmöten då han blir överivrig, skäller och drar i kopplet. Ägaren har tränat mycket på detta och kommit en bit på väg där nästa ägare bör ta vid. Vi förespråkar mjuka metoder.

Epico är en väldigt klassisk galgo. Det innebär att han är otroligt tillgiven när han fått förtroende för dig, en mild vänlig själ som älskar och behöver få springa av sig på inhägnat säkert område (t ex stor tom fårhage eller hundtillåten inhägnad fotbollsplan några gånger i veckan). Han är lyhörd och godismotiverad, går absolut att träna, men som den vinthund han är, i korta sjok och med gott godis och mycket uppmuntran. Epico älskar att sova och mysa i soffan eller sängen och är väldigt lugn inne, förutom när han hälsar någon i familjen välkommen hem. Då han blir jätteglad och skuttar omkring som en känguru.
Som det är nu så följer Epico med ägaren när hon arbetar. Där träffar han regelbundet barn och ungdomar och uppför sig fint. Han är vänlig och trevlig mot människor precis som det anstår en gentleman. I och med att Epico “jobbar” med matte så har han inte så diger ensamhetsträning men om det kan matte berätta mera.

Galgos är generellt tystlåtna hundar men Epico gör ifrån sig ljud när han möter hundar ute. Hundmöten i koppel är något Epico och matte tränar på och det går framåt hela tiden. Epico stressar ibland upp sig och det är viktigt att försöka förekomma honom genom att ta ut avstånd och avleda med godis. Att jobba med ombetingning och skvallerträning i dessa möten är något som funkar bra på Epico. I familjen bor också whippetkompisen Ebba och det går superbra. Överlag fungerar Epico bra med andra hundar bara han får bekanta sig med dem först.

Epico älskar naturen och följer gärna med på koppelpromenad i skog och mark. Han har också provat att åka spårvagn och det gick bra även om det var lite ovant. Han skulle gärna bo lite lantligt till men kan också tänka sig att bo i en stad, så länge hans människa har förståelse för att han behöver tid att långsamt vänja sig vid olika saker, och gärna att det ändå var nära till skog. Att få springa av sig i på inhägnat område är ett måste oavsett.

Epico tycker det är lite läskigt med sopkvastar och krattskaft, något som är väldigt vanligt med dessa spanska hundar, då man kan anta det inte är helt ovanligt att människor där borta använder dylika tillhyggen för att slå hundar med. Precis som med alla hundar är det viktigt att man behandlar Epico med varsamhet och respekterar hans gränser. Då kommer man snabbt belönas med en bästa vän som samarbetar med kloklippning och allt annat man kan tänka sig.

En superviktig sak att tänka på med Epico och galgos överlag är att de är s k urhundar. De är jakthundar avlade för att jaga småvilt och jaktlusten i nästan alla dessa hundar är oerhört hög. Detta betyder att man inte under några omständigheter bör ha dem lösa utanför inhägnade områden. Det är inte bara för områdets harar, rådjur, småhundar, katter etc utan också i högsta grad för hundens egen säkerhets skull. När galgos jagar så kommer de upp i otroliga hastigheter, upp till 60 km i timmen, och kan råka springa rakt framför en bil, in i ett stängsel, eller bara slita sönder t ex en knäsena eftersom de inte är vana att springa i svensk skog.

Vi söker dig/er som planerar att skaffa er hund och har sunt förnuft och lite erfarenhet med i bagaget. En rolig, aktiv och trygg tillvaro för Epico, lek och kel – ja vad mer kan man önska för honom. Känner du/ni er träffade så fyll i en intresseanmälan och om det ni kan erbjuda kan passa Epicos behov så skickar vi er vidare till matte. Mer info om Epico finns även här.